Follow

Av administratoren her, altså. Del 1 er annotert utgave av originalen fra 2013 (veldig ytringsliberalistisk), del to er fra 2019 (og langt mer spiselig).

Del 1 er vel egentlig mest nyttig (for meg) som eksempel på hvordan ytrikgsliberalere tenker, og svakhetene er godt påpekt i margen av 2019-Stærk (og i del to)

Del 2 er mer interessant (fordi jeg er mer enig, kremt) - en god del gode poeng, spesielt fornøyd med å se ytringsfrihet på nett diskuteet av noen som faktisk har "levd" her og kjenner en verden utenom tre store nettsider

Innsikten som personlig irriterer meg mest (men som er helt sant) er vel at "hvis du ønsker å delta i kampen om å forme offentligheten, så slipper du ikke unna gateslagsmålene." Da altså fordi jeg er veldig pyse

@bjornstark Ja denne liker jeg også veldig godt (leste den vel når den kom også)

(for å dra en kobling som kanskje er litt opplagt, men) denne biten

"Premissene håndheves av en inngruppe, som betrakter utgruppene i samfunnet med mistenksomhet. Den kan i blant invitere utgrupperepresentanter inn som gjester og klappe dem på hodet for deres overraskende adekvate formuleringsevne, men bare så lenge de underkaster seg inngruppen og dens premisser. "

får meg til å innse at det som har vært mest tilfedsstillende med Thunberg har vært at hun, som i kraft av å være galleonsfiguren for klimaskolestreikerne (og initiatoren for denne bølgen med streik), ble invitert som den radikale kuriositeten til diverse toppmøter, brukte anlednigna til å fullstendig bryte med dette underliggende premisset.

Det har sikkert ikke påvirka toppmøtefolka det grann, men for oss på bakken tror (les: håper) jeg at det har effekten av å bryte den litt vel godlynte stemninga som man har i miljøsaker i vesten, og særlig her i Norge. (og denne er jo i og for seg noe som jeg tror er på vei til å briste, men kanskje ikke med de mest heldige utslagene/retningene - Motvind er vel kanskje den mest konfronterende grupperinga nå om dagen, men jeg er skeptisk til hvor progressive de egentlig er)

...Dette er forsåvidt noe jeg gjerne skulle kommet på og påpekt når jeg kritiserte skolestreikerne/XR/klimabrølet for å ikke være statskritiske nok i forrige røyst, men akk

@victor Denne? royst.no/post/mot-en-tiltakslo Fin sak. Usikker på om jeg er enig i kritikken mot XR. Jeg har inntrykk av at de som er med der ikke er redde for å tenke stort og nytt, men at de samtidig tenker veldig pragmatisk og instrumentelt om metodene sine. Veldig sånn fargerevolusjonstradisjonen. Prøv alt, finn noe som funker. Jeg tror kanskje det heller er det som er svakheten deres, det oppleves litt for kaldt og kalkulert, mens det Thunberg har satt i gang er det ingen tvil om engasjementet i. Men når det gjelder hva de vil oppnå, tror jeg ikke XR vil være noe lettere å fange.

Klimabrølet er jeg enig i. Det var ment å være veldig bredt, og da blir det fort uforpliktende. Jeg takket også nei nylig til et opprop som var noe sånt generisk som at "nå må vi få til et nytt økonomisk system, ting kan ikke fortsette som før", men som ikke sa noe konkret, antagelig for å favne bredt, få med alle som vil ha noe annet. Så det var systemkritisk men samtidig så vagt at det ikke utfordrer noe som helst. Spesielt _nå_ må det jo være tiden for å innføre nye konkrete store ideer i offentligheten, ikke bare enda en gang si "vi må endre verden!"

Sign in to participate in the conversation
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.