Follow

Det er litt interessant å se på dette i kvikksølv av tron øgrim fra 1997, iallefall meg som ble født tre år tidligere.
1) Jeg er litt overraska at både "vitenskapen er kjent" og "dette er sjukt alvorlig" -greia er med allerede her. Spesielt det siste med alvor syns jeg er mye tydeligere nå enn typ for sånn 5 år sia

2) også litt interessant hva som er forskjellig - vitenskapen framstilles som usikker, altså det er ikke konsensus på samme måte som i dag (og det er ikke noe om at fornektere er finansiert av storkapital). Argumentet er heller (eller i tillegg) basert på at sjølv om man ikke veit noe spesifikt om den eller den effekten, så er det åpenbart at det moderne samfunnet (kapitalismen) har negative innvirkninger på miljøet, uavhengig av hva den spesifikke prossessen er.

Imens har vi i dag en mer "vitenskapen er klar"-greie, og vi går mye mer ned i detalj på ting - 1,5 vs 2 grader, hvor mange ppm som er akseptabelt, klima mot andre miljøkriser osv. Og det er jo greit nok, men jeg lurer på om man ikke har mista litt av det overordna; ihvertfall hos de mer moderate er det tallene man først og fremst krangler om, og ikke den kategoriske (system-)kritikken (og kanskje i samme bane: tekniske tiltak vs samfunnsomveltning)

@victor Ja man visste jo egentlig alt om klimakrisen på 1990-tallet, bare med mindre presisjon og sikkerhet. Jeg skal skrive bok om togreiser og snakker derfor med folk som unngår fly. Noen av dem har holdt på siden 1990-tallet, fordi man visste allerede da hvor store utslipp flyreiser fører til. Men det er bare de siste årene alle har begynt å snakke om det. Veldig rart det der med fakta som var like riktige i 1997 som i dag, men som nærmest var umulig å forholde seg til.

Ellers er det jo fortsatt sånn at mye er usikkert. Vi vet fortsatt ikke nøyaktig ha som vil skje. Samtidig visste vi mye i 1997 også. Men kunnskapen er ikke av formen "slik vil det gå", men mer et utfallsrom hvor usikkerheten kommer både fra at vi ikke vet hvor store utslippene vil bli, og av de ulike effektene spiller sammen på uforutsigbare måter.

Sign in to participate in the conversation
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.