Reality is Not What it Seems
av Carlo Rivelli

Skaffet denne på Audible etter tips her på Bokgruven (takk @TorbjornLunde). Rivelli er en glimrende vitenskapsformidler, og vekket følelsen av begeistring jeg først opplevde som liten, da jeg leste Carl Sagans Kosmos. Boka gir et helhetlig og levende bilde av hvordan menneskeheten har forstått kosmos helt siden Anaximander og Demokrits dager, via Newton, Einstein og fram til dagens loop quantum gravity-teorier. Anbefales varmt!

"If I grew up in a country in which my religious holidays were the national holidays, it would feel like marginalization to have my children grow up in a more egalitarian country in which their religious holidays and traditions are just one of many. If I grew up in a society in which every character in the movies I see and the television programs I watch looked like me, it would feel like marginalization to see the occasional protagonist who does not. I would start to feel that my culture is no longer “for me.”"
- Jason Stanley, How Fascism Works

Har en credit jeg må få brukt på Audible. Er det noen som har en god fagbok, gjerne noe populærvitenskapelig å anbefale? Holder på med The Uninhabitable Earth nå, og den gjør at jeg føler meg som faren i The Road mens jeg er ute på pappapermtrilleturer.

Cicero-trilogien av Robert Harris
Forfatteren har vært veldig tro mot de detaljrike kildene til mesterretorikerens liv. Handlingen følges gjennom Ciceros favorittslave Tiro (mannen som bl.a. er opphavet til &-tegnet). Politisk renkespill har ikke endret seg særlig på over 2000 år. Både idioter og genier kunne komme til makten da også.

Denne boka er en solid analyse av hvordan proganda underminerer demokratiet, spesielt idealene om likeverd og likhet for loven. Forfatteren er ikke alltid en god formidler, så den er ikke en page turner.
amazon.com/How-Propaganda-Work

En mindre artig leseopplevelse i 2019 var The Uninhabitable Earth av David Wallace-Wells, bl.a. om hvordan store områder i verden kan bli ubeboelige pga varme (årets skumle nyord: våtpære-temperatur). Hvis du starter på den nå, rekker du vel å bli ferdig med den før skogbrannene i Australia er over.

Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.