Det store puslespillet av Hans Johan Sagrusten, 2014/19.
Lettfattet om bibelmanuskriptene som har overlevd til vår tid. Hvor og når de kommer fra, og hvordan forskere bruker dem for å gjenskape originalteksten. Fikk denne i julegave fra en som kjenner meg godt nok til å vite at jeg synes bibelhistorie er spennende, men var usikker på om jeg kanskje visste alt dette fra før. Det gjorde jeg ikke, det jeg har lest har handlet mer om innholdet. Denne fokuserer på manuskriptene som fysiske objekter, hvordan de har overlevd og blitt funnet, og hva de forteller oss om selve teksten. Boka har en kristen forfatter, uten at det gjør noe som helst. I bibelforskningen er det bred enighet mellom kristne og ikke-kristne forskere om ganske mye, så som at manuskriptene gir oss et godt bilde av hvordan nytestamentet så ut opprinnelig. Det er mange små forskjeller i manuskriptene, men de er enige om så mye så langt tilbake i tid at det neppe har skjedd store endringer siden de ble skrevet. Slutten av markusevangeliet og "la den som er uten synd kaste den første stein"-fortellingen er blant de få store unntakene. Dette er uansett en fin bok. Går ikke i dybden på noe, men formidler en nerdete entusiasme for faget som smitter.

Hei alle sammen. Jeg heter Loki og er en norsk student. Jeg studerte norsk ved UCLA i USA og UiO i Norge. Jeg ble uteksaminert i 2015 og ønsker å trene norsk mer. Jeg leser Harry Potter akkurat nå, og snakker norsk med svenske venner. Jeg bor i Los Angeles og jobber i TV på CBS.

@loki_leigh Velkommen! Håper du får noe ut av å være her. Det er også mange norske brukere på snabelen.no som du kan følge.

@erich Lean har beveget seg gjennom en del bransjer de siste tiårene. Litt før 2010 kom det til oss i IT-bransjen. Mange gode ideer og noe av det har blitt værende. Vi bruker fortsatt Kanban boards her og der. Men det er vel også en del av fortellingen at det å innføre lean til en ny bransje er en fin måte å selge bøker og foredrag og bli leid inn som ledelseskonsulent på. :)

Når jeg anbefaler Chestertons Eugenics and Other Evils er det normalt på tross av oppgjøret med eugenikk, som jo ikke er så aktuelt nå som for hundre år siden. Det er mest av alt en god bok om umenneskeliggøring av fattige. Men akkurat i dag får jeg gjøre et unntak og anbefale den for eugenikkangrepet også. gutenberg.org/ebooks/25308

Gå inn i din tid: Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud, 2019.

En løs prat om Norge, verden, og alt Hylland Eriksen har ment noe om, tiår for tiår fra 1980-tallet til i dag. Jeg var en fan av THE på 1990-tallet, og uenig på 2000-tallet. I dag tenker jeg at han er smartere og mer nyansert enn nesten alle som har kritiserte ham, men samtidig har store svakheter. Noe av det er guruproblemet alle som synser bredt lider av: At viljen til å mene strekker seg lenger enn evnen, og siden THE kan eksepsjonelt mye, blir problemet ekstra synlig i hans tilfelle. Men hvem vil kaste den første steinen der, liksom?

Men det er også noe annet som skurrer, en følelse av at det å gå inn i vår tid er nettopp det han sliter litt med å gjøre her. Problemet forsterkes av Herbjørnsrud, som jeg oppfatter som lettvint og veldig på hugget, som en utgave av THE som fortsatt har noe å bevise, selv om han også er smartere enn mange av kritikerne sine. Han tar mye plass i boka, og det fungerer ikke så bra. Kanskje er det et generasjonsproblem, at de begge er fra noenlunde samme generasjon, og sammen ikke klarer å rive seg ut av blindsonene dette fører til? Jeg tror en intervjuer fra en yngre generasjon, med flere kritiske spørsmål og mindre behov for å ta opp plass, ville fått mer ut av THE. For du skal aldri undervurdere denne fyren.

@Karinargh Jeg har bare lest den første samlingen hans, som ikke inneholder den. Men kom på nå at jeg har den andre liggende på lesebrettet. Kanskje på tide å begynne på den nå.

@Karinargh Da vil jeg tipse deg om Stories of Your Life and Others av Ted Chiang, den beste SF-antologien jeg har lest på lenge.
bokgruven.no/@bjornstark/10337

Åja.

Leser masse SFF på engelsk. Masse. Leckie, Jemisin, Bujold, Stephenson, etc.

Prøver nå å lese mer norsk for å gjenvinne språkfølelsen og muligens også skriveevnen. Liker språk og humrenivå hos Matias Faldbakken, Mads Rage, Stig Sæterbakken, um. Bringsværd/Bing/Hansen. Norsk oversettelse av Corto Maltese.

Tar gjerne imot anbefalinger generert ut fra disse!

Også veldig begeistret for sakprosa om snevre tema, gjerne ymse havdyr eller medisin.

Kjære bokgruven:
Jeg vil gjerne lese Sæterbakkens oversettelse av Teratologens ‘Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen’. Deichman har den ikke, og den er ikke å finne i bokhandel. Har du et eksemplar jeg kan få kjøpe eller låne? (Jeg er noenlunde veloppdragen og osloboende, for hva det er verd.)

(Det er Sæterbakkens oversettelse/gjendiktning jeg er interessert i, mer enn den svenske originalteksten.)

@pcstrom Nei det var chbxyigi fra mail-free-mailer.online. Mulig jeg har overreagert litt da. Jeg kjenner jo både kfaøjfawøoic og cmmwqeroi fra mail-free-mailer.online, og de er ålreit folk begge to. Men men.

Beslutningen min om at alle nye brukere i bokgruven må godkjennes ble endelig belønnet: Der kom det første forsøket på en spamkonto!

Fin introduksjon til Mastodon. github.com/joyeusenoelle/Guide Spesielt denne: "How do I establish my brand's presence on Mastodon? The short answer: Please don't."

Men det er vel uunngåelig at også fødiverset blir invadert av kommunikasjonsrådgivere, hvis det tar av.

@Susanneanette En stund siden jeg leste noe av Stephen King forresten. Jeg likte de gamle tingene hans, men av de nyere har jeg bare lest Dark Tower-serien, som jeg ikke likte de siste bøkene i. Har du noen anbefalinger?

#litteratur #filosofi Eg les "Nilen - historiens elv" av Terje Tvedt. Han omtalar den franske forfattaren Gustave Flaubert, og sitatet er vakkert nok til å dele:

"Rent filosofisk og eksistensielt mente han at *ordning* innebar en fordømmende og prippen holdning til menneskets tilstand og motvirket den åpenhet og fravær av rigiditet og regler mennesket burde tilstrebe."

Godt sagt!

Bøker gir meg glede. Elsker å lese og synes bøker er den beste gave.

Er ganske altlesende - cellulose, ebøker og lydbøker.

Alle sjangre, men mest skjønnlitteratur. For tiden er jeg spesielt opptatt av kvinnestemmer. Ali Smith er min store favoritt.

Stor forkjærlighet for sci-fi og fantasy, spesielt Neil Gaiman (Neil for President) og Stephen King.

Er veldig glad i lyrikk og skriver litt selv (ikke publisert).

Synes tegneserier er er kult medium, men sliter med å lese dem. Kan dette være en egen slags dysleksi? Leser godt forøvrig.

Har aldri lest en biografi. Det frister ikke, men jeg lar meg kanskje overbevise hvis noen kan anbefale noe kjempebra?

En annen ting jeg fant i kvikksølv (1997) er at øgrim brukte hen som kjønnsnøytralt pronomen, ikke bare der (bilde 1), men også i 1985 (grisen før jul, bilde 2).

Om jeg skal gjette tviler jeg på at det er avleda av det finske "hän" som hen i dag er, det er kanskje heller bare at han har satt inn "e" som "nøytral" vokal istedenfor a/u, men finurlig lell.

(forøvrig ligger bøkene til øgrim ute som pdf: pdf-arkivet.no/ogrim/ (med tillatelse fra arvingene, tilogmed, så ikkeno snusk her))

Show more
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.