#litteratur Eg har akkurat lese ferdig "Elefantpassernes barn" av Peter Høeg. Etter å ha lese dei fleste bøkene av denne forfattaren må eg seia at det er dei barokke overdrivingane hans som tek meg. Det er setningane hans. Hjå Murakami er det forteljinga, hjå Høeg er det setningane, som er smidde og utskorne til det perfekte.

Boka var ein einaste fest, og det gjer meg glad at Høeg skreiv ei bok der han hadde det moro - i motsetnad til andre, gispande gode bøker, td. De få utvalgte. Les Høeg.

Jeg har fokusert mest på å skrive bok om togferier i sommer, og har ikke fått lest så mye. Men her er noe av det jeg har lest.

Hocus Pocus av Kurt Vonnegut. Lett satirisk sci-fi hvor en lærer og tidligere soldat ser tilbake på livet sitt, fortalt gjennom korte tekstfragmenter som hopper fram og tilbake i fortellingen og gradvis bygger opp et tragikomisk bilde av ham selv og det amerikanske samfunnet. Likte denne. Under humoren ligger en følelse av anger, forvirring og frustrasjon som jeg føler treffer godt også nå, tretti år senere.

The Left Hand of Darkness av Ursula K Le Guin. Sci-fi-klassiker som jeg hadde fått inntrykk av skulle handle mye om kjønnsroller, men det gjenspeiler kanskje 1960-tallet at det er det den huskes for. Handlingen foregår i en verden hvor det bare finnes ett kjønn, sett gjennom øynene til en mann, men det den har å si om dette er ikke voldsomt interessant. Jeg vet ikke om det var hensikten heller, eller om det bare var slik den ble lest. Det som slår meg her er iallfall skildringen av samfunnsstrukturene og fortellerens forsøk på å forstå to dypt fremmede kulturer og deres konflikt med hverandre. En annen fin roman over samme tema er forresten C J Cherryhs Foreigner, hvor kulturkløften er dypere.

Georges Simenon - Maigret and the Enigmatic Lett. Plukket opp til tross for at jeg ikke liker krim, fordi alle som skriver om tog tydeligvis elsker Simenon. Skjønner appellen, det er gøy å se hvor sentralt togreiser er i handlingen, og det er en grei fortelling. Men jeg liker fortsatt ikke krim.

Bertolt Brecht - Flyktningesamtaler. To tyske flyktninger under Andre vedenskrig har en serie samtaler med ironiske betraktninger om Tyskland, fascismen, den moderne verden og ulike andre kulturer og samfunnssystemer. Dette er fornøyelig. Jeg har null forhold til Brecht, og boka er tydeligvis ikke blant hans kjente verker. Den ble satt sammen av upubliserte manuskripter etter hans død. Så dette var en overraskende fulltreffer. Humoren er av den liksomnaive typen, litt som i Haseks Svejk, som latterliggjør gjennom å ta det absurde helt på alvor.

Jeg har lagt ut hele del 2 av Ytringsfrihet annotert (*) på nett: bearstrong.net/ytringsfrihet-a

* boka som er så farlig at det er meldt om tretten tilfeller hvor folks innrammete kopi av § 100 tok fyr da de brakte den inn i hjemmet sitt.

@rsolva Jeg tror ikke det bare er en del som foretrekker papirbok, men et stort flertall. Iallfall som jeg kan se ut fra salgstallene for mine egne bøker de siste årene.

Lydbok er en god idé. Vet ikke hvordan det er å komme inn på strømmetjenestene med eget forlag. Blir en viss investering i studio/produsent der også hvis det skal gjøres profesjonelt, selv om man leser selv.

@rsolva Men du vil jo at den skal bli lest, og da må det trykkes. (Og penger tjener man ikke noe særlig av uansett, det handler mer om å selge nok til å gå i null.)

En ren ebok måtte i så fall være om den gruppen man ønsker å selge til primært leser ebøker. Men jeg sliter med å se noe poeng i å investere tid og penger i en bok og så droppe den lille ekstra investeringen som gjør at den når ut til det største markedet.

@rsolva Markedet for ebøker er fortsatt lite. Det gir mening å gi ut ebok i tillegg til papirbok. Jeg lot bare være å gjøre det med denne, fordi mye av gimmicken med kommentarer i margen var visuell og ville blitt borte i en ebok.

Å bare gi ut som ebok gir mindre mening. Du sparer litt utgifter, men mister de fleste av kundene.

Og det med prisen - en ebok kan være litt billigere, men hvis du skal tenke på dette som en jobb som kan betale regningene dine, kan du aldri selge bøker til prisen av kaffe. La oss si at du selger 50 kopier av eboka (ikke urealistisk) til 50 kroner. 2500,- totalt. For 150 kroner har du iallfall dekket utgiftene til korrekturleseren.

Denne er mest for forfatterne blant oss: Har blogget litt om de praktiske erfaringene med å gi ut Ytringsfrihet annotert på eget forlag, for folk som lurer på om de skal gjøre noe sånt selv. bearstrong.net/2020/07/30/selv

Hate the Sinner, Love the Sin: When Authors are Repulsive

It is a question with no simple answer: what should we as readers do when the authors whose work we admire hold or held personal positions on society, race, religion, etc., that we find objectionable? What should we think? How should we feel?

A classic example of this is H. P. Lovecraft. The man was a

lunastationquarterly.com/hate-

#cancelculture #problematicfaves

Václav Havel - Fjernforhør: samtale med Karel Hvízd'ala (1989)

Intervju med Havel gjennomført på midten av 1980-tallet, hvor han forteller om livet sitt før og etter den sovjetiske invasjonen og sine tanker om kunst og politikk. Det jeg liker ved Havel er at han funnet en forankring i noe eviggyldig menneskelig som gjør at du fortsatt får noe igjen for å lese ham, lenge etter at kommunistdiktaturene falt. Han er en vrang og egentlig ganske apolitisk tviler som ser at du ikke kan redusere diktaturet til En Ond Ideologi som må bekjempes med En God Ideologi, men at det har med mennesker å gjøre. Trusselen er det autoritære og ensrettende som abstraherer bort enkeltmenneskene. Dermed ser han også problemer med vestlig kapitalisme som i dag er ekstra aktuelle. At de store systemene vi har bygget også umenneskeliggjør. Det var morsomt å se hvor mye vekt han legger på at det å være menneske bare er mulig i liten skala, og vi drukner når systemet rundt oss blir for stort og abstrakt. For meg har den ideen vært drivkraften til at jeg har flyttet meg så mye politisk i grønn retning de siste årene.

I tillegg er det en rar kontrast å lese historien om Charta 77 midt oppi den underlige debatten om ytringsfrihet som foregår nå, hvor folk skriver under på opprop og bruker veldig store ord til forsvar mot .. eh, at enkelte mediefolk har blitt dårlig behandlet på sosiale medier? Mobben på nettet er fordummende og blant farlig, men jeg sliter med å finne en vinkel å se dette fra som forsvarer de pompøse ordene. Havels ideal om åpenhet og mangfold i offentligheten stiller jeg meg iallfall helt bak, og det er gøy å se hvordan han formulerer kontrasten mellom det han står for og den offisielle linjen i Tsjekkoslovakia. Det handler ikke bare om retten til å kjempe for en annen ideologi, men retten til å være et vrangt enkeltmenneske som lager ting uten tanke på at det skal passe inn i noen politisk platform. Dermed tror jeg han også ville sett problemene med de formene for radikal nettaktivisme som vil gjøre alt politisk og ikke takler ironi og ambivalens, men han ville formulert kritikken bedre enn de som snakker om dette i dag.

Nå er det mulig å bestille Ytringsfrihet annotert(*) i vanlige bokhandlere igjen (159,-). Men nå står jeg selv for distribusjonen, fra lageret i boden, så det er enklere om du bare kontakter meg direkte.

(*) boka som er så farlig at den indirekte bidro til en redaksjonell avgjørelse som fikk Kjetil Rolness til å poste et opprørt innlegg på Facebook.

Tolkien musings 

Tolkien was always linguist first, fiction writer third. he didn’t put 10% as much effort in plot or characterisation as he put in language history, English hacking, phonaesthetics.

it's a curious thing that most of the fandom isn't interested in Tolkien's life work at all. I mean it's not curious that few ppl are fascinated by grammar tables and etymological lists; what's curious is that the support objects he made merely to flesh out the languages attracted so much interest.

I, Jan Cremer, av Jan Cremer (1964). En halvt fiktiv selvbiografi om en opprørsk drittsekk, skrevet på et brutalt og rølpete språk.

Denne boka var ukjent for meg men var en kontroversiell bestselger i Nederland. Cremer forteller om hvordan han vokste opp i fattigdom og på anstalter for ungdomskriminelle, og hvordan han lærte å dyrke sine fire store interesser: Sex, kriminalitet, reiser og kunst. Boka er en sånn type macho myteskaping du ellers finner oftere i musikk: Se på meg, meg, meg, jeg er så utrolig tøff, jeg har ligget med så utrolig mange kvinner og bryr meg ikke om hva som skjer med dem etterpå ha ha, jeg hater det etablerte, jeg knuste trynet til han fyren som irriterte meg, osv osv. Ganske klisjé nå, men det er gøy å se dette i en tidlig form fra før det ble oppbrukt. Cremer var ikke den første slemme gutten i litteraturhistorien, men måten han er slem på peker framover mot de neste tiårene med rockemusikk for tenåringsgutter, og er teit og gøy på omtrent samme måte som AC/DC.

Forøvrig lurer jeg nå veldig på om George MacDonald Fraser kjente til denne boka da han noen år senere skapte Flashman, som langt på vei er Jan Cremer flyttet tilbake til det britiske imperiet på 1800-tallet. Jeg tenker spesielt på kapitlene hvor Cremer snubler inn i den franske fremmedlegionen i Algeria, avskyr det hele og rømmer så fort han kan.

Mer om boka og forfatteren her: lambiek.net/artists/c/cremer_j

… this is not an acceptable number of nested quotation marks.

@victor Denne? royst.no/post/mot-en-tiltakslo Fin sak. Usikker på om jeg er enig i kritikken mot XR. Jeg har inntrykk av at de som er med der ikke er redde for å tenke stort og nytt, men at de samtidig tenker veldig pragmatisk og instrumentelt om metodene sine. Veldig sånn fargerevolusjonstradisjonen. Prøv alt, finn noe som funker. Jeg tror kanskje det heller er det som er svakheten deres, det oppleves litt for kaldt og kalkulert, mens det Thunberg har satt i gang er det ingen tvil om engasjementet i. Men når det gjelder hva de vil oppnå, tror jeg ikke XR vil være noe lettere å fange.

Klimabrølet er jeg enig i. Det var ment å være veldig bredt, og da blir det fort uforpliktende. Jeg takket også nei nylig til et opprop som var noe sånt generisk som at "nå må vi få til et nytt økonomisk system, ting kan ikke fortsette som før", men som ikke sa noe konkret, antagelig for å favne bredt, få med alle som vil ha noe annet. Så det var systemkritisk men samtidig så vagt at det ikke utfordrer noe som helst. Spesielt _nå_ må det jo være tiden for å innføre nye konkrete store ideer i offentligheten, ikke bare enda en gang si "vi må endre verden!"

@forteller Den blir ikke helt borte da, jeg beholder en eske hjemme etter at Forlagssentralen har makulert resten. Akkurat nå har jeg ikke fem kopier selv, men neste uke tipper jeg.

@victor Godt å se at det fortsatt er plass til egne kommentarer i margen. :)

Av administratoren her, altså. Del 1 er annotert utgave av originalen fra 2013 (veldig ytringsliberalistisk), del to er fra 2019 (og langt mer spiselig).

Del 1 er vel egentlig mest nyttig (for meg) som eksempel på hvordan ytrikgsliberalere tenker, og svakhetene er godt påpekt i margen av 2019-Stærk (og i del to)

Del 2 er mer interessant (fordi jeg er mer enig, kremt) - en god del gode poeng, spesielt fornøyd med å se ytringsfrihet på nett diskuteet av noen som faktisk har "levd" her og kjenner en verden utenom tre store nettsider

Innsikten som personlig irriterer meg mest (men som er helt sant) er vel at "hvis du ønsker å delta i kampen om å forme offentligheten, så slipper du ikke unna gateslagsmålene." Da altså fordi jeg er veldig pyse

Show thread
Show more
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.