Follow

One Billion Years to the End of the World av Arkady og Boris Strugatsky, 1977.

En fysiker er på sporet av et teoretisk gjennombrudd, men en rekke absurde hverdagslige hendelser overbeviser ham om at selve universet ønsker at han skal avslutte forskningen. Flere venner av ham i helt andre fagfelt opplever det samme. De må ta stilling til hvordan de skal forholde seg til dette allmektige og uforståelige _noe_ som insisterer på at de skal stoppe forskningen sin.

Dette er en ganske perfekt liten roman fra Sovjetunionens største science fiction-forfattere. Fokuset er på det nære og hverdagslige. Kreftene som motarbeider hovedpersonen gir seg til kjenne gjennom venner og fremmede som kommer på besøk og oppfører seg på måter som er akkurat nok utenfor normalen til at det er forvirrende og uhyggelig. Fortellingen handler ikke så mye om hva disse kreftene faktisk er, men om hvordan karakterene forholder seg til dem. Hva gjør du når du finner mening i å være fysiker, men en uimotståelig kraft befaler deg å gi avkall på det store gjennombruddet du er på vei mot?

Paralellen til virkelighetens Sovjetunionen ligger vel ikke langt under overflaten her. Dette var en del av livet for mange forskere og intellektuelle. Du interesserer deg for noe, er på sporet av noe, men får et klart signal fra mektige krefter om å holde deg unna. Motstand er nytteløst og vil bli straffet hardt. Til gjengjeld kan du forvente å bli rikelig belønnet hvis du adlyder.

Samtidig beskriver de en konflikt og en følelse som på ingen måte er avgrenset til et bestemt kommunistdiktatur på 1900-tallet. Dette er en ganske allmenn ting. Du kan plassere konflikten i vårt eget samfunn. Med en lett omskrivning kunne dette vært en cyberpunkroman. En større omskrivning kunne gjort det til en historisk roman om religiøs angst, om å slites mellom dine egne ønsker og din uklare forståelse av hva Gud vil ha fra deg.

Av Strugatsky-brødrene har jeg ellers lest Roadside Picnic, hvor det underliggende temaet langt på vei er det samme: Menneskers forhold til mektige krefter som manipulerer selve virkeligheten vi forholder oss til. Begge er sterkt anbefalt.

· · Web · 1 · 1 · 2

@bjornstark Vet ikke om du har lest Three Body Problem av Cixin Liu, men det er noen store likheter i plottbeskrivelsen - nanofysiker i kommuniststat på randen av et gjennombrudd får mystiske signaler. Nå får jeg mistanke om at Liu har vært inspirert av denne.

@stig Begynte på den en gang, husker ikke hvorfor jeg ikke kom videre. Men ja, Strugatsky-brødrene har inspirert mange.

Sign in to participate in the conversation
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker. NB: Legges ned mars 2021.