Follow

Idioten av Fjodor Dostojevskij. Ga opp halvveis i denne. Har lest så lite i det siste pga all skrivingen at jeg tenkte at nå som jeg har mer tid kan jeg prøve meg på en av de tykke uleste klassikerne i hylla. Og det er ikke det at boka er for tung, akkurat. 1800-tallsklassikere er ofte litt omstendelige, og russiske romaner kan være enda vanskeligere å få oversikt over fordi man veksler mellom ulike navn ut fra kontekst. Plutselig dukker det opp fem nye personer, begge med to skrivemåter av navnet. Men sånt handler mest om å være tålmodig.

Problemet her er at handlingen er så rar og vanskelig å få grep om, og i den grad jeg forstår hva som skjer, bryr jeg ikke noe særlig om det. Hovedpersonen er en slags antikarakter, han gjør veldig lite av seg og sitter der mest og lytter engstelig til andres samtaler. Ellers er det noe giftemål og statuskamp og pengesaker som er på gang her, ingenting av det egentlig særlig interessant. Det som er interessant ligger mer og ulmer under overflaten og kommer til syne gjennom at karakterene plutselig gjør underlige, tilsynelatende irrasjonelle ting. Men enten utføres dette på en måte som er for subtil for meg, eller så er ikke dette veldig bra gjennomført. Gjetter det første. Uansett fikk jeg mer ut av Kjellermennesket og Brødrene Karamazov.

· · Web · 2 · 1 · 1
Jeg visste ikke før forrige fredag at ordet "idiot" fra latin opprinnelig betød "person som er uinteressert i politikk", så kanskje Fjodor Dostojevskijs observerende "idiot" handler om en som ser men som ikke deltar i det sosiale og politiske spillet foran seg?
Mener å huske jeg likte Idioten, men det er så lenge siden jeg leste den at jeg ikke husker noe særlig av den nå. Men klassikere kan være så ymse. Noen treffer deg, andre ikke.

Husker jeg ga opp Glassperlespillet av Hermann Hesse når jeg hadde 20 sider igjen. Når det ikke hadde skjedd noe til da, tenkte jeg at det ikke kom til å gjøre det på de siste 20 sidene heller. Det var en lettelse :)

@harald Ja det er lurt å lære seg å legge bort bøker hvis man vil bevare gleden ved å lese dem. Jeg ga denne en ekstra sjanse fordi jeg vet at det kan være vanskelig å komme inn i denne typen romaner, men så får man ofte noe igjen for innsatsen.

Sign in to participate in the conversation
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.