Leser Senecas brev skrevet for ca. 2000 år siden. Fulle av gode råd og betraktninger, og fascinerende relevant i dag, tross kulturkløften. Vi mennesker har ikke forandret oss mye. Det som overrasker meg mest, er kanskje nestekjærligheten.

Kommer til å lese mye mer gammel visdom fremover. Noen som har tips til andre forfattere enn stoikerne?

@Slart1 Jeg leste mye Epiktet en stund. Jeg liker stoikerne, så lenge man er bevisst på den store blindsonen deres, politikk. En stoiker som driver med noen form for aktivisme er nesten utenkelig.

Annen gammel visdom - jeg bladde i denne PDFen med seks oversettelser av Tao Te Ching nylig: bu.edu/religion/files/pdf/Tao_ Hjelper mye på forståelsen å se så ulike oversettelser av samme tekst. Og så kan man ta med denne fine gjendiktningen også: beatrice.com/TAO.pdf

@bjornstark Klarer ikke helt å se at stoisisme skal stå i motsetning til aktivisme (ikke at jeg anser meg som en aktivist). Første bud er å endre det du kan, og godta det som ikke kan endres. Politikk kommer vel innenfor det første.

Har nettopp lest Senecas lange hyllest av Cato som gikk hardt ut mot både Cæsar og Pompeius.

Slik jeg har forstått det, er forskjellen mellom epikureanisme og stoisisme at stoikerne vil involvere seg i verden for å forbedre den.

Men ja, blindsoner har de absolutt

@Slart1 Mitt inntrykk fra Epiktet iallfall er at det ikke er noe rom for sinne mot urettferdighet. Alt handler om hvordan du tar det. Og det gjenspeiler jo en verden hvor maktstrukturene er noe du bare må forholde deg til.

@bjornstark :p
Jeg sjekket notatene mine fra Enchiridion nå, og det stemmer vel ganske bra ;) Kan si at han er ganske ensporet da. Men jeg opplever at Aurelius og Seneca er mer balanserte, og Rufus har også et litt annet fokus, mer på konsum og rikdom.

Men det fine med en menneskeskapt livsfilosofi er at man si nam nam til det som er bra, og nei takk til resten.

Det gjør ting litt mer komplisert siden man må velge selv, men det er bedre enn alternativet (har bokstavelig bibeltro i familien).

Follow

@bjornstark Jeg leste forresten Getting Right with Tao. Fascinerende at noen av setningene nesten er tatt ut av Senecas munn, og at så forskjellige filosofer har kommet frem til mange av de samme grunnleggende konklusjonene.

Men når det er sagt, så skal jeg ikke skryte på meg at jeg har fått et grep om hva som egentlig menes. Tror jeg trenger en lærd som kan forklare litt.

@bjornstark Takk, den skal jeg sjekke ut :)
Det er taoismen jeg ikke får helt grep om da. Men det virker å være litt av poenget.

Sign in to participate in the conversation
Bokgruven

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.